Vooroordelen over autisme

Gepubliceerd op 20 februari 2022 om 16:33

Wanneer er gepraat wordt over autisme, zien mensen vaak een bepaald soort mens voor zich. Er wordt echt gedacht dat mensen met autisme een soort van aliens zijn, of zo iets. 

Dit is natuurlijk niet waar, autisten zijn ook gewoon mensen hoor. Alleen werkt ons brein gewoon net wat anders! 

In deze blog wil ik jullie graag vertellen over de vooroordelen van autisme. Ik moet wel van tevoren zeggen dat autisme bij iedereen anders is. Het heet niet voor niets een ´Autisme Spectrum Stoornis´. Ik schrijf vanuit mijn eigen ervaringen. 

"Autisten kunnen geen emoties zien, en er al helemaal geen rekening mee houden ."

Dit is een van de uitspraken die heel vaak worden gezegd als het gaat over autisten. Dit is (voor mij in ieder geval) echt onzin. Zelf ben ik heel erg goed in het herkennen van verschillende emoties. Soms TE goed zelfs, dan kan ik de emoties van anderen helemaal ervaren. Ik neem het echt over. Op mijn Instagramaccount heb ik hier pas een post over geplaatst en toen reageerde er iemand dat ze het herkende. Ze vergeleek het met een spons. Dit vind ik een hele goede! Ik had er zelf nog niet over nagedacht, maar het is het perfecte voorbeeld. Ik zuig de emoties van anderen op als een soort van spons. 

Dan gaan we nu even naar het stukje ´Autisten kunnen al helemaal geen rekening houden met anderen´. 

Dit is ook onzin voor mij. Ik kan heel goed rekening houden met anderen. Ik zal ook altijd mijn best doen om de gevoelens te begrijpen en het erop aan te passen. Alleen moet ik wel toegeven, dat ik er ook af en toe moeite mee heb. 

"Mensen met autisme begrijpen geen grappen. Ze nemen alles veel te letterlijk."

Dit is ook niet voor iedereen waar. Sommige mensen hebben er wel moeite mee, maar ik ken ook veel autistische mensen die de leukste grappen maken. Ik ben zelf dol op sarcastische opmerkingen. Al vind ik het wel fijn als het op een sarcastische toon gezegd wordt, het moet ook niet te realistisch worden ;) 

Ik en mijn broertje (ook met ASS) maken de hele dag door grapjes naar elkaar. We sturen vaak memes naar elkaar toe.

En wanneer ik iemand ontmoet met hetzelfde gevoel voor humor, kan ik ook de meest leuke grapjes maken met diegene. 

"Mensen met autisme dragen toch alleen maar 1 bepaald soort kleding omdat ze veel stoffen niet kunnen verwerken? "

Dit is een opmerking die ik zelf wel herken. Ik ken veel mensen met autisme die er ook last van hebben. Ik ben echt dol op kleding & ik scroll heel wat af op Pinterest voor outfit inspiratie, maar sommige kledingstukken kan ik echt niet verdragen. Ik krijg bijvoorbeeld al een naar gevoel als ik denk aan van die strakke croptops. Dat is nu natuurlijk helemaal in, maar ik zie mezelf er echt niet mee lopen. Misschien kom ik nog een keertje een croptop tegen die lekker zit? Ik liep vroeger ook vaak met skinny jeans, maar als ik er nu een aan zal doen zal ik helemaal gek worden. Ik draag nu alleen maar wijdere broeken, dat vind ik veel beter. Hopelijk blijven die voorlopig nog in dus :) 

"Mensen met autisme durven geen oogcontact te maken."

Dit vind ik wel een lastige opmerking. Voor mij klopt het wel, maar het ligt echt aan de situatie en de persoon waar ik mee praat. Wanneer ik een 1 op 1 gesprek heb met mijn mentor durf ik hem niet aan te kijken. Ik voel me er alleen maar ongemakkelijk door. Ik probeer wel oogcontact te maken, maar ik vind het lastig. 

Met sommige mensen durf ik wel oogcontact te maken, maar met veel ook niet. Voor mij dus liever geen staarwedstrijd. 

Ik ben wel bezig om meer oogcontact te maken, want het staat later ook tijdens sollicitatiegesprekken niet zo netjes. 

Dit waren de vooroordelen voor deze blog. Er zijn er nog veel meer, dus er komt waarschijnlijk nog een deel 2 (of misschien zelfs 3) aan. Ik hoop dat je het blog met plezier hebt gelezen. 

En mochten er nog onderwerpen zijn waar jij graag een blog over wil lezen, laat het vooral even weten! 

Xxx Nova

Dit blog is geschreven door  KickASS Meid Nova, de dochter.